PRVA PRODUKCIJA

TRY theatreMedia Presence

Rijeka Youth Theatre prikazao “Hamleta” bez Hamleta


Tekst Ivana Verunice zamišljenje kao svojevrsna kazališna vježba.

RIJEKA –  The Rijeka Youth Theatre (TRY) predstavio se svojom prvom produkcijom »Without Hamlet«. Pod vodstvom Sierre i Ivana Verunice , dvadesetak polaznika u dobi od 11 do 18 godina pokazalo je što je naučilo tijekom ove školske godine. U relativno kratkom vremenu oni su prema tekstu Ivana Verunice priredili predstavu koja traje oko sat i pol, a izvode je na sasvim solidnom engleskom jeziku.

Metoda rada u TRY Theatreu dala je rezultate, a polaznici su veću startu u prednost i jer su pokazali da mogu glumiti i na engleskom jeziku. Tekst Ivana Verunice zamišljenje kao svojevrsna kazališna vježba. Kao polazište uzet je Shakespeareov»Hamlet«, koji je postavljen kao »predstava u predstavi«. Zaplet nastaje kad dvije dramaturginje odluče postaviti »Hamleta«, ali bez prisustva naslovnoga lika.One kreću u potragu za glumcima, a zatim postavljaju komadu kojemu sadržaj »Hamleta« brzinski prepričavaju, da bi se u kratkom roku stiglo do »Mišolovke«i krvavog finala. U cijelu priču upletenje i glumac David Vrhovski koji utjelovljuje kor iz grčke tragedije i »zalutao«je u»Hamleta«. U ovoj parodiji Shakespeareove tragedije polaznici su istraživali na koji način ono što je tragedija može funkcionirati kao komedija, i obratno. Ofelija, koju igra Ida Krstulović, prikazana je kao suvremena djevojka zaokupljena izgledom i snovima o slavi.

hamletU predstavu su ubačene i druge aluzije na suvremenost, a kao kazališna konvencija koriste se renesansni kostimi posuđeni iz HNK Ivana pl. Zajca. Kraljicu Gertrudu igra Elizabeta Malnar, ulogom Klaudija izdvojio se Robert Sertić, a duh Hamletova oca utjelovila je Stella Frančišković. Laerta tumači Erick Stojšić. Dramaturginje glume Marta Subotinčići Silvia Juravić. U predstavi sudjelujui Enrica Dukić, Enea Dessardo, Tin Arbanas, Marina Banov, Lucija Jurčević Franko, Maja Stevanović, Ana Fućak, DorianSmokvina, Nino Arbanas, Iva Jankovići Rebeka Đarmati. Radnju je sviranjem na gitari u živo pratio David Pagitz.

Kim Cuculić

Objavljeno: 26. svibnja 2011 16:25