PREMIJERA U BENČIĆU

TRY theatreMedia Presence

“Šest sestara” TRY theatrea kao metafora Jugoslavije


Pretpremijerno će biti odigrana u ponedjeljak, 31. ožujka, a potom će biti izvedena još četiri puta – od 3. do 6. travnja, sve u H-objektu bivše tvornice »Rikard Benčić« i u 20 sati.

RIJEKA Riječki TRY theatre, prva hrvatska dramska škola na engleskom jeziku, pripremila je premijeru nove autorske predstave. »Šest sestara«, autora Ivana Verunice, ujedno suosnivača TRY theatrea, pretpremijerno će se odigrati u ponedjeljak, 31. ožujka, a potom će se izvesti još četiri puta – od 3. do 6. travnja, sve u H-objektu bivše tvornice »Rikard Benčić« i u 20 sati

Svaka sestra teži novim horizontima, drugačijoj budućnosti i samostalnosti, a kroz bezglavu utrku da se što prije odmakne od obitelji svaka na svoj način ulazi u nove pravno-tržišne odnose koji joj onemogućuju upravo ono čemu je stremila – samostalnost.

Predstava ima okvirno polazište u Čehovljevoj drami »Tri sestre«, a kao intrigantna povijesno-politička igra sagledava pad komunizma, raspad Jugoslavije i tranziciju koja je uslijedila kroz obiteljski odnos šest sestara od kojih svaka predstavlja jednu bivšu saveznu republiku. Svaka sestra – kaže Verunica – teži novim horizontima, drugačijoj budućnosti i samostalnosti, a kroz bezglavu utrku da se što prije odmakne od obitelji svaka na svoj način ulazi u nove pravno-tržišne odnose koji joj onemogućuju upravo ono čemu je stremila – samostalnost.

Ono što karakterizira ovu predstvau, ali i druge predstave ovog teatra, činjenica je da se odigrava na engleskom jeziku, uz titlani prijevod, te da ju izvode mladi glumci. U kazalištu počinju raditi već s djecom od sedam godina, koja imaju engleski u uhu, ali nisu sklona njime komunicirati. U četiri godine postojanja kazalište je iznjedrilo brojne predstave.

Šporčić i Dessardo istaknuli su da im je bilo zahtjevno raditi na »Šest sestara«. Petri zato što glumi dva lika, a Enei zato što njegov lik predstavlja cijelu jednu državu – Italiju.

Kapacitet gledališta u »Benčiću« je 130 mjesta, a cijena ulaznice bit će 20 kuna.

Autor: Davor Mandić
Objavljeno: 29. ožujka 2014. u 23:00

//www.novilist.hr/Kultura/Kazaliste/Sest-sestara-TRY-theatrea-kao-metafora-Jugoslavije

Premijera političke alegorije ”Šest sestara”

AUTOR: Nina Deranja / Tatjana SandaljOBJAVLJENO: 31.03.2014 09:35

Click to Listen