Početak audicija

TRY theatreMedia Presence

Prva Međunarodna dramska škola za djecu i mlade počela s audicijama


Ni engleski jezik ni pozornica nisu bauk. Audicije će potrajati do 29. rujna, a cilj je, prije svega, kroz opušteni razgovor i improvizacije bolje upoznati kandidate. Što su polaznici naučili tijekom godine, moći će se vidjeti na završnoj produkciji sljedećeg ljeta. Datum objave: 26.9.2010 u 15:40h
RIJEKA Novopokrenuti »The Rijeka Youth Theatre – TRY« počeo je s održavanjem audicija koje će potrajati do 29. rujna, a nastava bi trebala početi 4. listopada. Specifičnost je ovog teatra za djecu i mlade od 8 do 18 godina što će se nastava odvijati na engleskom jeziku. Za pristup audiciji također je potrebno znati komunicirati na engleskom, međutim suosnivač i direktor TRY teatra Ivan Verunica ističe da nije riječ o pravim kazališnim audicijama:
– Cilj nam je prije svega da kroz opušteni razgovor i improvizacije bolje upoznamo kandidate. Zato se ne trebaju plašiti dolaska na naše audicije. Voljeli bismo da shvate da ni engleski jezik ni stajanje na pozornici nisu nikakav bauk. Riječ je, dakle, o neformalnoj situaciji koja će nam pomoći da na temelju primarnih interesa kandidata oformimo grupe. Dosad smo primili 20-ak prijava, a dobili smo podršku i od Grada Rijeke. Grad nam je dodijelio odlične prostore za održavanje nastave – Filodrammaticu i HKD. Prostor nam stoji na raspolaganju svakodnevno od 12 do 16 sati, što znači da studenti mogu dolaziti prije ili poslije škole ovisno o rasporedu – osvrnuo se Verunica.Uz Ivana Verunicu članice komisije su Sierra Christianson i Nataša Zambelli, a prvoga dana među kandidatima su bili Josipa Baljak i Nikola Balaban, učenici četvrtog razreda Gimnazije Eugena Kumičića u Opatiji. Njih dvoje već su imali uspjeha u scenskom izrazu na »Lidranu«, a pohađali su i radionice fizičkog teatra kod Žaka Valente. Nikola ima iskustva i s Forum teatrom, a i on i Josipa izražavaju želju za upisom na Akademiju dramske umjetnosti. Josipa Baljak kaže da ju je TRY teatar privukao kao nešto sasvim drugačije i kao nešto što će joj pružiti mogućnost za stjecanje novih iskustava vezanih uz glumu.
Podsjetimo da je The Rijeka Youth Theatre prva međunarodna dramska škola za djecu i mlade u Republici Hrvatskoj. Nastava se odvija na engleskom jer osnivači smatraju da je sposobnost javnog nastupanja na engleskom jeziku nezaobilazan zahtjev modernog društva.

AUDICIJA ZA äKOLU GLUME NA ENGLESKOM JEZIKU - FILODRAMATIKA / SN. DAMIR äKOMRLJ / RIJEKA , 24-09-2010

Stalni predavači su Ivan Verunica i Sierra Christianson, a za pojedina područja bit će angažirani stručnjaci iz inozemstva.
Verunica je gimnaziju završio u SAD-u, diplomirao je u Ljubljani, a magistrirao na Sveučilištu u Glasgowu. Potom je radio u Luksemburgu, Hrvatskoj, Južnoj Americi i New Yorku. Sierra Christianson je šefica logistike u TRY teatru. Rođena je u Seattleu, a diplomirala je antropologiju i primijenjenu umjetnost na New York University. TRY teatar ima i dobro uređenu web-stranicu (www.trytheatre.org). Što su polaznici naučili tijekom godine, moći će se vidjeti na završnoj produkciji koja se planira za sljedeće ljeto.

Kim Cuculić