Međunarodna dramska škola za mlade

TRY theatreMedia Presence

Sierra Christianson i Ivan Verunica u Rijeci žele osnovati Međunarodnu dramsku školu za mlade
TRY – rasadnik budućih glumaca?

RIJEKA Želimo napraviti internacionalni studij, a Rijeka je idealan grad za pokretanje takva studija – tako je za Novi list prije nekoliko mjeseci zborio Rade Šerbedžija, svjetski poznati i cijenjeni glumac koji je odlučio upravo u Rijeci pokrenuti studij, odnosno Akademiju dramskih umjetnosti.

Na tragu iste ideje bili su i Sierra Christianson i Ivan Verunica, mladi par koji je nedavno gužvu na ulicama New Yorka odlučio trajno zamijeniti nešto manjom gužvom na ulicama Rijeke te upravo ovdje osnovati prvu međunarodnu dramsku školu za djecu i mlade u Republici Hrvatskoj. Zahvaljujući njima i njihovoj zanimljivoj inicijativi te u kombinaciji sa Šerbedžijinom akademijom, Rijeka bi uskoro uz titulu »grada rocka« mogla dobiti i laskavu titulu grada glume.
– Ideja za TRY, ili punim imenom The Rijeka Youth Theatre, stigla je u nastojanju da Sierra i ja spojimo svoje talente i pružimo Rijeci ono što joj je do sada, vjerujemo, nedostajalo. Čini mi se da je Rijeka upravo usred jedne male kulturne renesanse i u takvom kontekstu vjerujem da je pravi trenutak za pokretanje dramske škole namijenjene upravo djeci i mladima, kaže Ivan Verunica, koji je nakon studija engleskog u Ljubljani magistrirao kazališnu umjetnost u Glasgowu i potom radio kao dramaturg, pomoćnik režisera i glumac u Edinburghu, St. Andrewsu i Londonu.

Rodom iz Seattlea, Sierra Christianson studirala je pak antropologiju i primijenjenu umjetnost na New York University, a upravo spoj njihovih životnih puteva pretočen je u TRY.

Na engleskom jeziku – Riječ je o dramskoj školi namijenjenoj djeci od petog razreda osnovne, pa sve do kraja srednje škole, a koja će se odvijati isključivo na engleskom jeziku. Naš je cilj djeci pružiti solidne temelje za eventualno dalje bavljenje dramskom umjetnošću na višim razinama te pružiti im priliku da nauče i usavrše engleski jezik kroz aktivan, aktualan način primjene, kaže Verunica ističući kako planiraju krenuti s tri grupe po osam do 10 polaznika kako bi svaki učenik dobio adekvatan prostor i stručno vođenje.
– Naš je program usredotočen na razvoj kreativnosti i samopouzdanja kroz istraživanje različitih načina izražavanja. Čak i ako ne govorimo isključivo o želji za nastavkom obrazovanja mladih kroz akademiju dramskih umjetnosti, treba reći da je gluma izvrstan način da se mlade ljude pripremi na izazove koji ih čekaju kada stupe u svijet rada, bez obzira na to za koju se struku opredijelili. Sposobnost javnog nastupanja na engleskom jeziku je, s druge strane, nezaobilazan zahtjev modernog društva i širom otvara vrata međunarodnih karijera, napominje Christianson, ističući da je, gledano strogo u okviru učenja stranog jezika, ovakav vid »škole« svakako mnogo bolji od pukog »štrebanja« nepravilnih glagola i pravila gramatike.

?RIJEKA, 23.08.2010. Sierra Christianson i Ivan Verunica UZ TEKST MARTINE FRKE   , FOTO IVICA TOMIC

RIJEKA, 23.08.2010. Sierra Christianson i Ivan Verunica UZ TEKST MARTINE FRKE , FOTO IVICA TOMIC

Audicija sredinom rujna – Osim toga, kroz glumu mladi otkrivaju svijet oko sebe na drugačiji način, igrajući uloge koje inače nikada ne bi igrali. Najjednostavniji primjer: kada mladić od 16 godina utjelovi u predstavi oca jednog teenagera, kada ga se dovede do momenta u kojem stvarno gleda na život iz takve perspektive, bit će u prilici spoznati nešto za što bi mu inače možda trebale i godine, slažu se Christianson i Verunica.
– Osim učenja jezika i, na određen način, »života«, mladi glumci u TRY-u će se baviti i nekim vrlo konkretnim stvarima, poput dikcije, tumačenja teksta, izgovora i akcenata, kretanja i projekcije glasa, ali i dramskog pisanja, dramaturgije, režije i osnova scenografije i kostimografije. Svakako treba spomenuti i da Ivan Verunica i Sierra Christianson planiraju gostovanja međunarodnih predavača ovisno o pojedinim temama, ali i povezivanje s kampovima glume u SAD-u, što će mladima koji se ozbiljno odluče posvetiti ovoj struci svakako biti zanimljivo.
Audicije koje će se sastojati od razgovora na engleskom jeziku započinju već sredinom rujna, a svi željni bližeg upoznavanja s glumom mogu se prijaviti putem internetske stranice www.trytheatre.org.
– Pozivamo sve mlade otvorenog uma da dođu, razviju svoj talent, usavrše engleski jezik i stvore temelje za buduću karijeru. Za audiciju ne moraju ništa pripremati, samo osnovno znanje engleskog i pozitivnu energiju, kako bi u listopadu mogli započeti sa radom, zaključuju Verunica i Christianson, koji su upravo u pregovorima s Gradom Rijekom oko prostora u centru grada koji će zadovoljiti potrebe stvaranja i učenja malih i malo većih glumaca i njihovih učitelja.

Martin Frka

Datum objave: 1.9.2010 u 18:02h