Filmske kamere i klinci preuzeli »Rikard Benčić«

TRY theatreMedia Presence


Prostor bivše tvornice jedno je od nekoliko mjesta u Rijeci na kojima autorica snima film o lučkom gradu koji pokušava oživiti napuštenu industriju, a angažman u filmu ima čak – sedamdesetak djece.

RIJEKA  » Vidite, ja samo nosim ručak, našalio se poznati riječki umjetnik Damir Urban izlazeći iz takozvanog »objekta T« zgrade Rikarda Benčića u čijim se prostorima ovih dana snima dokumentarni film. Riječ je o projektu »Preuzmimo Benčić« kanadske autorice Althee Thauberger nastalom kao plod suradnje Grada Rijeke i kulturne Fundacije Musagetes iz Kanade.

Bencic-Media-Presence-TRY-theatreDokumantarac će se do konca listopada snimati na nekoliko ključnih mjesta u Rijeci kako bi se što zornije predočila polufiktivna slika o lučkom gradu srednje veličine koji pokušava preseliti svoju umjetničku galeriju i knjižnicu na mjesto napuštene industrije.

Rijeka je idealna za takvo što, reći će redateljica Thauberger čiji tim čine pomoćnik Marin Lukanović, scenaristica Lana Sarić, dramaturginja Nataša Antolov, asistentica Bruna Tomšić, kostimografkinje Tamara Ginati, Matea Pasarić i Romina Mejak, kamermani Kristian Vučković i Sanja Kapidžić, direktor fotografije Aleš Suk i Milica Czerny Urban te Anna Jurčić. U stvaranju »Preuzmimo Benčić« sudjeluju i voditelji lokalnih dječjih kazališta i kazališnih radionica, Kate Foley iz OŠ Vežica, Denis Kirinčić iz Malika, Ivana Peranić i Jorge Correa Bethencourt iz Krila, Nataša Tepša ispred Čudesnog oblačka Ri Teatra i Ivan Verunica iz TRY Theatre. Također, učenici i profesori Trgovačke i tekstilne škole sudjelovali su u izradi kostima.

– Najznačajniju ulogu u filmu imaju djeca glumci. Njih sedamdesetak za sada se odlično snalazi u svojim ulogama, a moram priznati da, osim što se dobro drže scenarija, dobro i improviziraju kada zatreba, kaže Althea Thauberger u pauzi snimanja scena, dok svaki njen korak slijedi vjerni pas Bruno. Želja je redateljice bila odabrati djecu kao protagoniste jer oni ne pripadaju prošlosti, nisu vezani za vrijeme o kojem ovaj poludokumentarni, polufiktivni film govori.

Jedna od uloga u filmu je i ona Benčića koja je dopala Bornu Šebelja. Njegovu sestru igra riječka osnovnoškolka Lorena Kalić kojoj je ovo prvo glumačko iskustvo.    – Odlično je. Jako mi je zanimljivo biti dio ekipe. Volim glumu i ništa mi nije teško, zaključuje mlada glumica.

Film bi trebao biti dovršen do proljeća sljedeće godine. Fondacija Musagetes podupire književnost, vizualne, scenske i novomedijske umjetnosti u Kanadi i svijetu, a često im je u fokusu industrijska baština u koju smještaju nove, kulturne sadržaje.

Autor: Slađana Vignjević
Objavljeno: 16. listopada 2013. u 10:48